O Goji
Možná už pár zvás slyšelo o Goji bobulích a o jejich velkém přínosu pro zdraví člověka. Bobule Goji mají sladkou chuť a jsou světlé barvy. Tyto bobule zvané také Wolfberries, jsou používány už delší dobu v Číně a Himalájích. V číně byli tyto bobule objeveny a používány obyvately tohoto světadílu, nejen jako potrava ale používali ji i k léčbě očí, při onemocnění ledvin, nebo jater. Jako potravina se dnes používají tyto bobule po celém světě.
V Asii například byli zdokumentovány případy, kdy lidé kteří pravidelně používali tyto bobule Goji v potravě se dožili déle a byli velmi drzaví. Mebyl u nich zjištěn buď žádný nebo jen malý výskyt srdečních chorob, mrtvice, také neměli zvýšený krevní tlak, cukrovku, rakovinu, Alzheimerovu choribu, roztroušenou sklerózu , nebo další řadu onemocnění, která bežně postihují lidi ve vyspělích průmyslovích zemích.
Goji je opravdu velice zdravé a už jen jeho obsah to dokazuje. Tyto bobule totiž obsahují 19 aminokyselin včetně všech osmi, které jsou nezbytné pro život. Dále 21 stopových prvků, včetně germaniua které má protirakovinnové účinky a je jen zřídka obsažen v potravinách. Má více beta-karotenu, než mrkev a velké spektrum antioxidačních karotenoidů.Goji bobule jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých potravin.
Goji bobule jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých potravin. Mají velký obsah vitaminu C, také vitamin E a B-komplex. Používá sse také jako protizánětlivé činidlo, protože obsahuje beta-sitosterol. Ten je znám tím se snižuje hladinu cholesterolu, a zároveň má chospnost pomoci při zvětšené prostatě a sexuální impotenci.
POkud chcete konzuumovat toto ovoce každý den, měli by jste znát jeho doporučenou denní dávku. Tato denní dávka sušených plodů goji se pohybuje od 6 do 15 gramů. Plody se můžou jíst jen tak, nebo si z nich připravíme odvar. Tyto plody jsou sladké a nemají kyselí takzvaný ocas. Takovíto odvar se pije nalačno a to dvakrát denně. Po vypití odvaru můžete zkonzumujeme i vylouhované plody,Jsou stále velice zdravé a plné léčivích látek.